Ο Φουρνάς

         Δήμος Φουρνάς

   Προσωπικότητες      Σύλλογος  "ΤΟ ΖΑΧΑΡΑΚΙ"  
    Γεωγραφία          Τουρισμός    Λαογραφία     Σύλλογος  'Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ"
    Ιστορία          Εκδηλώσεις      Επίκαιρα-Έκφραση      εφημερίδα  "Ο ΦΟΥΡΝΑΣ"
    Φουρνιώτες            Επικοινωνήστε μαζί μαςfournasfournas.gr

                Ο ΦΟΥΡΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

                           Γεωγραφία της περιοχής  

Ο καιρός τώρα και τις επόμενες 6 ημέρες σε:

  ΦΟΥΡΝΑ (http://weather.in.gr) Βράχα Παλαιόκαστρο
ΦΟΥΡΝΑ  (www.foreca.gr) Πλάτανος ΒΕΛΟΥΧΙ
Ρέμα Αφορεσμένα Μαυρόλογγος Καρπενήσι
Άγιοι Απόστολοι Μεσοχώρι Αγία Τριάδα
Κουτρουλή Κορίτσα Δομιανοί
Λυκομνήματα   Χόχλια
Βουλγάρα Λαμία Ρεντίνα
  Καρδίτσα Αϊδονοχώρι
  Βόλος  
  Τρίκαλα  

                           Χάρτης σεισμικότητας online      

                                                                                                                       

                                                          χάρτες της περιοχής

 

                                                 

                 

                             πυκνό δάσος ελάτης καλύπτει όλη τη γύρω περιοχή

   Ο Φουρνάς των Αγράφων ανήκει στον ευρύτερο ορεινό όγκο των Αγράφων.                

   Τα Άγραφα αποτελούν το ορεινό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, την προέκταση της οροσειράς της Πίνδου προς το νότο. Η περιοχή είναι ορεινή, άγονη και δυσπρόσιτη, έχοντας πολλά ψηλά βουνά, πυκνά δάση και βαθιές χαράδρες. Περιλαμβάνουν το βοριοδυτικό μέρος της Ευρυτανίας και ένα μέρος του Νομού Καρδίτσας. Οι ψηλότερες κορυφές των Αγράφων είναι βόρεια  η Καράβα (2144μ.), νότια ο Άγιος Ηλίας (2132μ.) και στο κέντρο η Τσουρνάτα (2168μ.).  Ο Αγραφιώτης ποταμός διασχίζει τα Άγραφα από το βορά προς το νότο και χύνεται στον Αχελώο. Ο ορεινός όγκος των Αγράφων συγκροτείται από δύο πετρώματα τον ασβεστόλιθο και το φλύσχη, τα οποία και συντελούν στις κατολισθήσεις που παρουσιάζονται στην περιοχή και στην Πίνδο γενικότερα.  Το Φεβρουάριο του 1966 σεισμός κατέστρεψε πάρα πολλά χωριά της περιοχής των Αγράφων.

   Στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού ευρυτανίας και βόρεια του Τυμφρηστού - Βελούχι εκτείνεται η ελατοσκεπής βουνοσειρά Σερμιτζέλη - Λιακομνήματα -  Μπαρμπότα -  Ζαχαράκη - Τάτση, με υψόμετρο 1.000 έως 1.600 μέτρα. Στις δυτικές πλαγιές αυτής της βουνοσειράς και ακριβέστερα στη δυτική πλαγιά του λόφου  του Προφήτη Ηλία, είναι χτισμένος  ο Φουρνάς σε υψόμετρο περίπου 850μ. Ανατολικά, βόρεια και νότια ορίζεται από τους χειμάρρους Αφωρεσμένα, Μαυρομύτη και Παληότουρνο, η συμβολή των οποίων κάτω από το Φουρνά σχηματίζει το Φουρνιώτη ποταμό, που ρέοντας δυτικά χύνεται στο Μέγδοβα, παραπόταμο του Αχελώου ποταμού. Συνορεύει με τα χωριά Κλειστός και Βράχα, με τα οποία αποτελούν ένα Δήμο με έδρα τη Φουρνά. Έχει υψόμετρο 850 μέτρα και κλίμα μεσογειακό,ηπειρωτικού ορεινού τύπου. Η συνολική του έκταση είναι 47.000 στρέμματα. από τα οποία τα 37.000 αποτελούν δάσος από πανύψηλα έλατα, ορεινή πεύκη και δρυ. Ένα από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη όποτε και αν βρεθεί κοντά του, χειμώνα ή καλοκαίρι.
    Ακολουθώντας ο ταξιδιώτης το δρόμο από την κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού στη Φθιώτιδα (Λαμία, Μακρακώμη, Άγιος Γεώργιος, Παλαιόκαστρο), φθάνει στον αυχένα Σερμιτζέλη. Από εκεί ο δρόμος κατηφορίζει κρυμμένος στο πυκνό δάσος ελάτης για να φθάσει στη κωμόπολη του Φουρνά, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια υπέροχη διαδρομή. 

   Επίσης από το Καρπενήσι ο δρόμος ακολουθώντας τις πλαγιές του Βελουχιού και ανταμείβοντας τον ταξιδιώτη με την  υπέροχη θέα της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού, οδηγεί πάλι στο Σερμιτζέλη.

   Και από το Νομό της Καρδίτσας, ο δρόμος Καρδίτσα, Λουτρά Σμοκόβου, Ρεντίνα, διασχίζοντας το πυκνό και πανέφορφο δάσος  μετά το Ζαχαράκη, οδηγεί τον επισκέπτη στη κωμόπολη του Φουρνά.